zaterdag 11 september 2010

palladio 4 books of architecture

Loggias: aan de voorkant en achterkant van het huis of, in het midden maar dan alleen 1 of 2.
- Functies: inlopen,eten etc. meestal niet minder dan 10 en meer dan 20 voet breed.

Entrees zijn publieke ruimtes, gasten konden wachten totdat de meester kwam. Om in de hal te komen moet je door de loggia en deze heeft daarom ook de functie van het representeren van de villa. De hal is voor vermaak en zaken, daarom is deze groter dan andere ruimtes en moet deze zo efficiënt mogelijk van vorm zijn om gasten in te laten. Meestel zijn hallen niet langer dan twee vierkanten (quadro), maar hoe dichter de vorm bij een vierkant (quadrato) ligt, des te meer praktisch deze is en waarde deze heeft. Kamers (stanza) moeten aan elke kant van de entree en de hal zijn. De kamers aan de rechterkant moeten gelijk zijn aan die van de linksekant zodat, het gebouw aan de ene kant het zelfde is als de andere en zodat de wanden gelijke kracht afdragen van het dak. De reden is dat wanneer de kamers aan een kant groter zijn dat deze ook dikkere wanden hebben en de andere wanden minder kunnen dragen wat ernstige gevolgen heeft voor het gebouw in de toekomst. Er zijn zeven typen kamers die het mooist, best geproportioneerd en beter blijken:

- Circulair / rond (ritondo)

- Vierkant (quadrato)

- De lengte is gelijk aan de diagonaal van een vierkant van de breedte (quadrato)

- Vierkant (quadro) plus 1/3

- Vierkant plus ½

- Vierkant plus 2/3

- Twee vierkanten


Plaveisel en plafond (soffittato)

De plaveisels zijn meestal gemaakt van terazzo (typisch Venetiaans), baksteen of vergruisd steen (pietra viva). De laatste worden niet veel gebruikt voor kamers omdat deze in de winter zeer koud aanvoelen, maar het is wel zeer geschikt voor loggias en publieke ruimtes.


De hoogtes van ruimtes

Ruimtes / kamers, zijn gebouwd met een gewelf of een vlak plafond (in solaro). Als de ruimte een vlak plafond heeft, dan is de hoogte vanaf de vloer tot de ligger hetzelfde als de breedte en zijn de kamers erboven 1/6 lager. Als een ruimte gewelfd is, dan zijn de bogen in een vierkante ruimte 1/3 hoger dan de breedte. Als de lengte groter is dan de breedte dan is het van belang om de hoogte van de breedte en lengte af te trekken, zodat ze in verhouding met elkaar zijn. De hoogte wordt bevestigd door de breedte bij de lengte op te tellen en vervolgens de product in twee gelijke delen te verdelen, één van deze halven zal dan de hoogte van de bolling worden. (Zie voorbeeld)

##aanpassen##

Geen opmerkingen:

Een reactie posten